Бъдещето на Европа е в градовете и регионите -  това

...
Бъдещето на Европа е в градовете и регионите -  това
Коментари Харесай

Кохезионната политика трябва да продължи и след 2020-а, но вече за всички региони

" Бъдещето на Европа е в градовете и районите " -  това бяха думите на Карл-Хайнц Ламберц при избирането му за ръководител на Комитета на районите на 12 юли, когато той пое поста от финландеца Марку Маркула. Ламберц е белгиец, роден е в градчето Шопен, приключва право в Льовен (в най-стария универитет в Белгия), специализира немско право в Хайделберг. В продължение на 15 години е водещ представител на немско-говорящата общественост в Белгия, а през 2014 е определен за президент на Народното събрание на общността. От 2001 е част от белгийското посланичество в Европейския комитет на районите, в продължение на 5 години е ръководител на групата на ПЕС в комитета.

По време на най-големия конгрес за регионалнта политика (Европейската седмица на градовете и регионите) той даде особено изявление за Радио София, в което приказва за кохезията като основен детайл, тъй като тя е ДНК-то на Европейския съюз от позиция на градовете и районите. Ние започваме нов интервал и полемиката за това какъв ще бъде той и би трябвало да сме ясни през цялото време на договарянията, че кохезионната политика би трябвало да продължи и след 2020, само че към този момент освен за част от европейските райони, а за всички, с опция за всеки район да взе участие в подтекста на съответната обстановка.

 Снимка Карл-Хайнц Ламберт нееднократно загатва и България в подтекста на значимите решения, които би трябвало да се вземат по време на нашето председателство на Съвета на Европа, по време на което кохезията ще бъде една от водещите тематики. И още - за това, че ще се упорства за същия % на средствата, отделени за кохезионна политика през идващия програмен интервал, за по-прецизните модели за оценяване на това кои са в действителност нуждаещите се райони и за безспорния факт, че множеството кохезионни средства тррябва да отидат в най-изостаналите региони на Европейски Съюз.

С излизането на Седмия кохезионен отчет в този момент имаме еднa потребна основа за по-добрата оценка за положението и напредъка на районите, като също по този начин е значимо да се реши към кои комбинации от разнообразни финансови принадлежности би трябвало да се насочим и най-вече  - какви нови цели да бъдат завършени, с цел да бъде усъвършенствана успеваемостта на кохезионните фондове, сподели Ламберц за Радио София.

И един любопитен подробност - в коридора, където е кабинета на ръководителя на комитета на районите, висят картини на българския художник Красимир Савов (виж в галерията).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР